SKEY - Suomen kestävän elämäntavan yhteisöt ry
  • NYT
  • YHDISTYS
    • Liity jäseneksi!
    • Säännöt
  • Yhteisöfestivaali
  • HANKKEET
    • CLIPS
    • KeKo-Verkko
    • MANU
  • YHTEISÖT
  • SKEY SUOSITTELEE
  • NYT
  • YHDISTYS
    • Liity jäseneksi!
    • Säännöt
  • Yhteisöfestivaali
  • HANKKEET
    • CLIPS
    • KeKo-Verkko
    • MANU
  • YHTEISÖT
  • SKEY SUOSITTELEE
SKEY - Suomen kestävän elämäntavan yhteisöt ry

SUOMEN KESTÄVÄN elämäntavan yhteisöt ry

Tervetuloa piiriimme!

January 30th, 2022

30/1/2022

0 Comments

 

CLIPS-yhteisövalmentajat mukana yhteisöllisen minitaloasumisen kokeilussa Pertunmaalla

SKEY on ollut menneenä syksynä (2021) mukana Pertunmaalla järjestetyssä minitalo-asumiskokeilussa tarjoamalla yhteisövalmennusta asumiskokeilun asukkaille. Asumiskokeilu oli osa Leader-rahoitettua Citymaalaisten ja Pertunmaan yhteistyöhanketta jossa SKEY:llä oli kunnia toimia yhteisöllisyyden asiantuntijatahona. Hankkeen CLIPS-yhteisövalmentajien tiimin muodostivat Meri Lähteenoksa, Suvi Tiihonen ja Pauliina Helle. 

Kolmiosainen valmennuskokonaisuus tarjosi katsauksen yhteisöjen sosiaalisen kestävyyden eri tasoihin. Valmennusten rakenteen pohjana toimi CLIPS-yhteisökypsyttelyn malli toimivien yhteisöjen eri tasoista sekä valmentajien omat kokemukset ja asiantuntijuus.

Jos CLIPS-malli ei ole sinulle vielä tuttu kannattaa tutustua CLIPS-oppaaseen, joka on ilmaiseksi ladattavissa tästä osoitteesta: https://www.clips-suomi.fi/clips-opas/ Opas tarjoaa paljon tietoa siitä, kuinka sosiaalista kestävyyttä voidaan vahvistaa ja tukea kestävyyteen tähtäävissä yhteisöaloitteissa.
Valmennukset toteutettiin verkossa ja ne järjestettiin akvaario-mallisena, eli niitä pääsi seuraamaan myös kokeilun ulkopuoliset osanottajat. Valmennusten välissä asumiskokeilijoille annettiin kotitehtäviä ja heitä tuettiin myös henkilökohtaisten sparraus-puheluiden avulla.

Liikkeelle yhteisestä unelmasta
 Ensimmäisellä valmennuskerralla syvennyttiin CLIPS:in   yksilö- sekä pyrkimys-tasoihin. Yksilötason osalta valmennuksessa käytiin läpi laaja kirjo menetelmiä ja työkaluja, joiden avulla yksilöiden erilaisuutta ja monimuotoisuutta voidaan tukea ja huomioida yhteisöissä. Tällaisia menetelmiä ovat mm. enneagrammit ja stressiprofiilien teko. Hyvinvoivat yksilöt ovat yhteisöjen peruspilari ja sen takia yksilöiden keskinäiseen tuntemiseen kannattaa panostaa!

Pyrkimys-taso tuli osaksi valmennusta fasilitoidun   Dragon Dreaming unelma-piirin    kautta.  Unelmapiirin tarkoitus oli auttaa kokeilijoita tunnistamaan heitä yhdistävä unelma kokeilusta. Pykimys-tasoon kuuluu yhteisen vision sekä mission tiedostaminen ja tunnistaminen. Jokaisen perusteilla olevan yhteisön olisi hyödyllistä pystyä määrittämään ytimekkäästi millainen on se visio/unelma, jota kohti he ovat yhdessä kulkemassa ja millaisilla toimenpiteillä he aikovat sen saavuttaa.


Työkaluja yksilönä kehittymiseen ja sujuvaan yhteistyöhön
Toisen valmennuksen aiheina olivat   yhteisö- sekä rakenne-tasot. Yhteisötasossa pureuduttiin yhteisöllisyyden eri muotoihin ja sitä tukeviin työkaluihin. Esimerkkinä tällaisista menetelmistä käytettiin kaveriluotsausta, jonka avulla voidaan auttaa kaveria yhteisössä kääntämään haasteet tavoitteiksi ja konkreettisiksi teoiksi.

Rakenne-osiossa syvennyttiin yhteisöllisen päätöksenteon erilaisiin muotoihin ja siihen kuinka päätöksenteko voi olla sujuvaa ja mukavaa. Osiossa tarkasteltiin valtasuhteiden vaikutusta päätöksentekoon ja vertailtiin erilaisia päätöksenteon malleja. Lopuksi syvennyttiin   sosiokraattiseen  päätöksentekoon ja jännitteiden purkamiseen osana yhteisön kasvuprosessia.

Yhteisöllisyyden kirjavat tarinat

    Kolmannessa valmennuksessa yhteisöllisyyden kirjoa ja monimuotoisuutta tarkasteltiin valmentajien   omakohtaisten kokemusten ja elämäntarinoiden  kautta. Valmennuksessa haluttiin tuoda näkyväksi se, että erilaisiin elämäntilanteisiin voi sopia erilaiset yhteisöllisyyden muodot, eikä valmista tarvitse tulla kerrasta! Tarinoiden kautta tuotiin esille myös ekokylien suunnittelussa käytettyjä kestävyyden eri osa-alueita ja sitä, kuinka käsitys siitä mikä on todella kokonaisvaltaisesti kestävää kulttuuria voi muuttua matkan varrella.

Tämä kaikki on toivottavasti vasta alkusoittoa yhteisövalmennuksille ja SKEY:lle yhteisöasioiden asiantuntijana. Ekokyläverkostossa on paljon osaamista yhteisöllisyydestä ja kestävästä sosiaalisuudesta. Onkin toivottavaa, että se pääsee palvelemaan yhteisöllisyydestä kiinnostuneita toimijoita myös jatkossa!

- Suvi Tiihonen
0 Comments



Leave a Reply.

    SKEY

    Edistää kestävää elämäntapaa ja yhteisöllisyyttä. Vahvistaa Suomen ekokylien ja muiden kestävään elämäntapaan pyrkivien yhteisöjen yhteistyötä, myös kansainvälisesti. Yhdistys on Euroopan ekokyläverkosto GEN-Europen jäsen sekä Baltic Ecovillage Networkin jäsen.

    Lue lisää yhdistyksestä
    SKEY Facebook

    Picture
    Picture

    RSS Feed

    ARKISTO

    January 2023
    September 2022
    August 2022
    January 2022
    December 2021
    December 2020
    October 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    September 2019
    April 2019
    January 2019
    September 2018
    July 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    July 2017
    May 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    November 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    November 2015
    August 2015
    July 2015
    April 2015

Powered by Create your own unique website with customizable templates.