SKEY - Suomen kestävän elämäntavan yhteisöt ry
  • NYT
    • YMPÄRISTÖTOIVON LÄHETTILÄÄKSI!
  • YHDISTYS
    • Liity jäseneksi!
    • Säännöt
  • HANKKEET
    • CLIPS
  • YHTEISÖT
  • KOULUTTAJA-VERKOSTO
  • SKEY SUOSITTELEE
  • NYT
    • YMPÄRISTÖTOIVON LÄHETTILÄÄKSI!
  • YHDISTYS
    • Liity jäseneksi!
    • Säännöt
  • HANKKEET
    • CLIPS
  • YHTEISÖT
  • KOULUTTAJA-VERKOSTO
  • SKEY SUOSITTELEE
SKEY - Suomen kestävän elämäntavan yhteisöt ry

SUOMEN KESTÄVÄN elämäntavan yhteisöt ry

Tervetuloa piiriimme!

January 11th, 2019

11/1/2019

 

Sosiokratian peruskurssi vapaaehtoistoimijoille ja yhteisöväelle 1.-3.2. Kurjen ekokylässä

Picture

SKEY is organizing  a course  Basics of Sociocracy 3.0
for representatives of community based groups and organizations

(The course will be held in English, read description in English below)

Kuinka purkaa yhteistoiminnassa valtahierarkioita, saada kaikkien ääni kuuluviin ja yksilöiden todellinen potentiaali käyttöön? Kuinka keskittyä yhteisöllisessä päätöksenteossa oleelliseen? Kuinka tehdä yhteistyötä tehokkaasti siten että vahva yhteisöllisyyden tunne säilyy?

Sosiokratia on kokoelma hyviä käytäntöjä päätöksentekoon ja itseohjautuvaan toimintaan. Se tarjoaa työkaluja moniin yhteistyön yleisiin haasteisiin. Sosiokratian toimintamallit ovat täydellinen työkalupakki asuinyhteisöjen ja yhteisöllisyyttä vaalivien organisaatioiden tehokkaaseen, pitkän aikavälin itseohjautuvaan toimintaan.

Read More

September 02nd, 2018

2/9/2018

 

Finding our path in the Tyrolean Alps - a youth exchange of wilderness and spirit

Can we learn to navigate our lives and find our hidden strengths, when connecting with nature in a very special setting? In July 2018, seven young people traveled   from Finland to a remote valley in the Tyrolean Alps in Austria to find answers to this  question, and more. SKEY ry (GEN Finland) co-organised this youth exchange between Finland, Germany, Austria and Spain. It was hosted by the wilderness and survival school Native Spirit and supported by the Erasmus+ program.  
Picture

Read More

July 04th, 2018

4/7/2018

 

Ennätysdelegaatio Suomesta Viron GEN-konferenssiin
​

Viitisenkymmentä suomalaista osallistujaa matkaa heinäkuussa Viron Lilleorun ekokylään osallistuakseen eurooppalaiseen ekokyläkonferenssiin. Konferenssi järjestetään nyt 22. kerran. Tänä vuonna tavoitteena on tukea Viron valtion pyrkimystä siirtyä sataprosenttisesti luomuun ensimmäisenä maana Euroopassa.

Read More

February 05th, 2018

5/2/2018

 

NATIONAL NETWORKS -KOKOONTUMINEN AMALURRA-YHTEISÖSSÄ espanjassa

Picture
SKEY:llä oli vahva kolmen hengen edustus tammikuun 2018 National Networks of GEN –verkoston tapaamisessa Espanjassa. Suomen lisäksi tapaamiseen osallistui edustajia 14 eurooppalaisen maan ekokyläverkostosta, näistä viisi maata nettipuhelun kautta.

Verkoston tarkoitus on tukea Euroopan kansallisten ekokyläverkostojen keskinäistä yhteistyötä, tarjota tilaisuus yhteistyöhankkeiden luomiselle sekä hyvien käytäntöjen jakamiselle.

Read More

January 05th, 2018

5/1/2018

 

TÄNÄ VUONNA TAPAHTUU 2018

Picture
TÄNÄ VUONNA TAPAHTUU  
- Sosiokratiaa, kansainvälisiä hankkeita ja yhteistyön iloa

Vuodenvaihde on hädin tuskin taittunut kun SKEY:n innokas uusi keskuspiiri on jo aktivoitunut. SKEY:n sosiokraattisen käänteen  pohjustaminen vaatii syvällistä työtä, sillä uusien roolijakojen lisäksi se tarkoittaa myös juurtuneiden ajatusmallien muutosta. Tavoitteena on häivyttää SKEY:n hallituksen roolia mahdollisimman pieneksi ja antaa teemapiireille vastuu yhdistyksen toiminnan luomisesta ja pyörittämisestä. Tämä vaatii hallituksen innokkailta jäseniltä malttia olla kiirehtimättä toiminnan suunnittelua liikaa ja luottaa siihen että piirit kantavat vastuun aihepiireistään ja oman toimintansa luomisesta itsenäisesti. Luottamuksen antaminen saa ihmeitä aikaan. Jo nyt on huomattu kuinka motivoituneesti uudet tekijät ovat ottanut yhdistyksen ”omakseen”.  Hallituksen jäsenistä enemmistö on uusia toimijoita SKEY:ssä ja iältään nuoria aikuisia. Uudet tuulet siis puhaltavat lujaa. Huomaathan uuden keskuspiriin jäsenten esittelyt välilehdellä ”Yhdistys”.

Tiedotuspiiri on avannut yhdistykselle avoimen Facebook-sivuston http://fb.me/gen.finland, jota seuraamalla saa ensi käden tietoa niin SKEY:n toiminnasta ja yhteistyöhankkeista kuin kansainvälisen ekokyläverkostonkin kuulumisia. Yhdistykselle on perustettu uusia sähköpostilistoja ja sisäisiä some-kanavia joiden kautta toimintaan on helppo liittyä mukaan – vaikka vain kuuntelijana. Jokaisella aktiivisella teemapiirillä on tukipiiri, johon kuuluu aiheesta kiinnostuneita ihmisiä jotka haluavat seurata piirin toimintaa. Sosiokratian hengessä pyrimme kaikessa toiminnassa avoimuuteen ja osallistavuuteen.

Kahden kuluneen vuoden aikana yhdistys on ulottanut toimintaansa nuorisotyön kentälle. Olemme tänäkin vuonna mukana useassa Erasmus+ -rahoitteisessa eurooppalaisessa yhteistyöhanke-haussa. Yhteistyöhankkeiden kautta niin nuoret kuin nuorisotyöntekijätkin saavat tilaisuuksia luoda ja kokea kestävää elämäntapaa edistävää toimintaa eurooppalaisissa ekokylissä tai vaikka olla mukana opettavaisissa EVS-vapaaehtoistyö-projekteissa. Seuraa tiedotustamme jos kiinnostuit!

Toisenlainen erinomainen tapa tutustua ekokylä-elämään ja holistiseen kestävyyteen tarjoutuu tulevana kesänä Virossa, Lilleorun yhteisössä. Siellä järjestetään massiivinen eurooppalainen Global Ecovillage Network –konferenssi 7.-15.heinäkuuta. Kyseessä on messujen tai festivaalin tyyppinen tapahtuma jonka laajasta ohjelmatarjonnasta saa jokainen kävijä luotua itselleen omia kiinnostuksia vastaavan elämyksen. Tavoitteenamme on houkutella mukaan mahdollisimman paljon suomalaisia osallistujia ja innostua yhdessä! Katso lisää: http://gen2018.ee/

SKEY jatkaa toimintaansa eurooppalaisten verkostojen jäsenenä. Osallistumme GEN:in toiminnan lisäksi myös BEN:in (Baltic Ecovillage Network) ja National Networks of GEN –verkostojen toimintaan, sekä pysymme kuulolla NextGEN-nuorisoverkoston ja muutosaktivismi-verkosto ECOLISE:n suhteen (www.ecolise.eu). Kaikille verkostoille on nimetty yhteyshenkilö SKEY:n sisältä.

Luonnollisesti SKEY:n vuoteen kuuluvat myös perinteiset yhteisötapaamiset keväällä ja syksyllä. Luvassa on käytännöllistä yhdessä tekemistä, toivoa luovaa jakamista samanhenkisten kesken ja innostavaa visiointia, sekä tietenkin mahdollisuus vierailla jälleen joissakin suomalaisista yhteisöistä. Lisäksi SKEY:n sosiokratiapiiri suunnittelee kurssia sosiokraattiseen päätöksentekoon ja organisaatiomalliin liittyen.

SKEY:n sisäisen toiminnan kehittämiseen liittyen on ollut paljon puhetta maailmankuvallisen puolen huomioimisen tärkeydestä. Pyrimme tulevana vuonna ottamaan entistä monipuolisemmin käyttöön seremoniallisia aspekteja, kuten taidetta, leikkisyyttä, kauneutta, yhdessä laulamista ja luottamusta rakentavaa jakamista. Nämä asiat tuovat elämään onnellisuutta ja siten myös yhdistystoimintaan keveyttä, syvyyttä ja tekemisen iloa.

Toivorikkain terveisin Pauliina Helle, pj

December 02nd, 2017

2/12/2017

 

SKEY:N SOSIOKRAATTINEN KÄÄNNE

Klikkaa kuva isommaksi.
Picture
Livonsaaren yhteisökylässä järjestetylle vuoden 2017 syystapaamiselle ja syyskokoukselle asetettiin haasteellinen tavoite: SKEY:n organisaatiomallin muutos. Yhdistys on päättänyt siirtyä puheenjohtaja- ja hallitusvetoisesta toiminnasta sosiokraattista hallintomallia mukailevaan teemapiirityöskentelyyn. Jokaisella piirillä on oma vastuualueensa jonka sisällä se toimii ja tekee päätöksiä itsenäisesti. Vain taloutta koskevat ja virallista hyväksyntää vaativat päätökset tuodaan yhdistyslain vaatiman hallituksen päätettäväksi. Vuoden 2018 hallitus muodostettiin siten, että hallituksessa on edustus kustakin teemapiiristä. Tämä johti ilahduttavaan lopputulokseen: Hallitukseen oli pyrkijöitä enemmän kuin paikkoja oli tarjolla! Varsinaisen hallituksen rooli tulee kuitenkin pienenemään ja jatkossa toiminnan ytimessä on ns. keskuspiiri johon kuuluu myös muita  edustajia teemapiireistä. Keskuspiiri toimii kaikkia teemapiirejä yhdistävänä tiedonkulkuväylänä ja päätöksentekoelimenä.
Teemapiirit muodostuivat  henkilökohtaisten kiinnostusten perusteella. Näin yhdistyksen uusien ja vanhojen toimijoiden on helppo löytää itseä innostavia rooleja ja tehtäviä. Piirit ottavat vuoden mittaan mielellään mukaan uusia jäseniä.
Piirien jäsenten ei tarvitse osata etukäteen sosiokraattista päätöksentekoa eikä heidän ole pakko käyttää sitä  vielä alkuun. Kaikille pyritään kuitenkin tarjoamaan tilaisuuksia opetella sosiokraattisia käytäntöjä yhdessä. Sosiokratian periaatteita kuten tasavertaisuutta ja läpinäkyvyyttä pyritään jalkauttamaan toimintaan kaikilla tasoilla. Mukana on nyt paljon tuoreita toimijoita, into on korkealla!
Vuodelle 2018 muodostettuja teemapiireja on kymmenen ja niiden aiheet ovat: 1) Sisäisen toiminnan kehittäminen, 2) Tiedotus, 3) Hankehallinto 1: Omat hankkeet, 4) Hankehallinto 2: Yhteistyöhankkeet, 5) Tapaamisten ja koulutusten järjestely, 6) Kansainväliset suhteet, 7) Yhdistys ja yhteisö-yhteistyö, 8) Tuki yhteisöille, 9) Ekokylät ja maahanmuuttajat sekä 10) Varainkeruu ja jäsenten hankinta. Lisäksi teemapiirien sisällä toimii myös alajaostoja, joiden jäsenet keskittyvät tarkemmin rajattuun, heitä kiinnostavaan aiheeseen tai hankkeeseen. Teemapiirejä on mahdollista synnyttää vuoden aikana lisää ihmisten kiinnostusten ja yhdistyksen tarpeiden perusteella.

​Jos haluat lisätietoja teemapiirien toiminnasta, ota yhteyttä: skey.pj at gmail.com.


November 04th, 2017

18/11/2017

 

​YHTEISÖJEN TAPAAMINEN 24.-26.11.17
livonsaaren yhteisökylässä

Picture
Perinteinen
YHTEISÖJEN TAPAAMINEN ja SKEYn syyskokous
24. - 26.11.17 Livonsaaren yhteisökylässä Naantalissa (yhteisokyla.net)

Tervetuloa mukaan kaikki  ekokylistä, yhteisöllisyydestä ja kestävästä elämäntavasta inspiroituneet!
  • ​Ilmoittautumiset viimeistään su 19.11. tästä linkistä:   https://goo.gl/forms/uwnsbC9KskE8SkMy2
  • Kimppakyytejä voi kysyä  ja tarjota:   https://docs.google.com/spreadsheets/d/1-QxKzdoB14n0HjKyZwGRt6pNqakkGgFERAoOEZc5NEg/edit?usp=sharing
  • Hinta 35 e/ henk. / vkonloppu.  Maksetaan käteisellä paikan päällä! 
  • Yövymme lattiamajoituksessa omin patjoin ja makuupussein. 
  • Suosittelemme julkisia kulkuvälineitä ja kimppakyytejä! Jos matkakustannusten suuruus on esteenä saapumisellesi, ota yhteyttä skey.pj @ gmail.com (kerro miten matkustat ja mitä maksaa). Tarvitseville voimme maksaa avustusta, joka kattaa osan kustannuksista.
  • Ota mukaan lämmintä vaatetta, sisätossut ja kumisaappaat, yöpymiskamppeet makuualustoineen, saunatarvikkeet, otsalamppu, käteistä osallistumismaksuun...

Ohjelma 
muutokset mahdollisia
PERJANTAI
  • 18.00 saapuminen
  • Piiri, iltapala, sauna ja illanviettoa. Voit tuoda oman ohjelmanumerosi tai leikkisi!
  • Majoittuminen lattioille omin patjoin
LAUANTAI
  • 8.00 Aamiainen
  • Ulkoilua, talkoilua
  • 11.00 Esittäytymispiiri
  • Mikä SKEY, mitä se tekee? Miten voin olla toiminnassa mukana?
  • Lounas
  • Ideoidaan yhdistyksen toimintaa ja hankkeita ensi vuodelle sekä tutustutaan lyhyesti sosiokratian mahdollisuuksiin. Valitaan toimintaa toteuttavat työryhmät.
  • Päivällinen
  • Reissukuulumisia Euroopan ekokylistä
  • Sauna, iltaohjelma / tarinapiiri, iltapala
SUNNUNTAI
  • Aamujooga
  • 9.00 Aamupala
  • Yhteisöjen, hankkeiden ja SKEYn yhteistyökumppaneiden kuulumisia
  • Livonsaaren yhteisökylän esittely
  • Lounas
  • 13.30 Suomen kestävän elämäntavan yhteisöt ry:n syyskokous, sosiokratian hengessä.
  • Loppupiiri
  • n. 16.30 Tee ja lopetus
Tervetuloa kaikki vanhat tutut ja uudet ystävät!

PS. Yhdistyksen toiminnan tarkoituksen löydät  säännöistä:   www.skey.fi > Yhdistys > Säännöt.
Syyskokouksessa läsnä saa olla kuka tahansa, mutta päätösvaltaisia ovat yhdistyksen jäsenmaksun maksaneet. Jos on unohtunut tältä vuodelta, vielä ehtii. Ks. www.skey.fi > Yhdistys > Liity jäseneksi.


October 01st, 2017

3/11/2017

 

Tarina tanskalaisesta seeprasta

Baltic Ecovillage Network -seminaariin Tanskan Hallingelillessä 15.-21. syyskuuta 2017 osallistuivat Skeyn edustajina Satu Majamaa, Arne Verhaegen ja Selma Kilpi. Seminaarin tehtävä oli kahtalainen: ensinnä pohdittiin BENin toiminnan luonnetta ja merkitystä. Sen selkiinnyttyä perehdyttiin nuorisovaihto-ohjelmien rakentamiseen. Satu ja Selma osallistuivat työryhmään, jonka tavoitteena on hakea rahoitusta ”Sociocracy in Action” tapahtumille. Valitettavasti aikataulu seuraavaan hakuun oli liian tiukka. Toivottavasti asia etenee tavalla tai toisella helmikuun hakuun mennessä. Ensimmäisessä vaiheessa tarkoitus oli järjestää sosiokratian fasilitointikurssi Virossa ja nuorisoleiri Livonsaaressa, mutta yllättäen tankalaiset ideoivat sosiokratiakurssia Hollantiin ja sosiokraattista wild camp -nuorisovaihtoa Tärkkilään. Saapa nähdä, miten etenee.
Arne jatkoi KA2 pakolaisprojektin visiointia. Muita mielenkiintoisia avauksia oli tanskalaisten ”Learnign from grandmothers” sekä Saksan Schloss Tondorfin Thomas Meierin ideoma Itämeren purjehduskiertue, jonka päätepisteenä Tallinna GEN konferenssin edellä.
Hallingelille on yksi Tanskan lukuisista yhteisöllisistä kylistä, joista vain osalla on kytkös ekokyläverkostoihin. Kylässä asuu 50-50 aikuista ja kolmisenkymmentä lasta. Kylään on järjestetty myös senioriasumista.
Alkuperäiskansaistumista etsivän näkökulmasta meininki ei ole kovin juurevaa, mutta monin omin tavoin kaunista, mukavaa ja toimivaa kuitenkin. Otan esimerkiksi kylän saunan päärakennuksen edustalle kaivetun lammen rannalla. Ulkoisesti se ole suomalaisittain kovin uskottava: pyöreä, sininen pömpeli suurine ikkunoineen muistuttaa enemmän muumien uimahuonetta kuin saunaa. Keskieurooppalaiseen tyyliin minkäänlaista pesupaikkaa tai vedenlämmitysjärjestelmää ei ole, eikä nakuna vilvoittelu ole suotavaa. Mutta kiuas on suomalaista tekoa ja ainakin enemmän osan vuodesta saunan kokoon nähden riittävä. Aurinkoisella säällä iltapäivän aurinko avittaa kiuasta lämmityspuuhassa mukavasti. Kohtuullisen hyvät löylyt ja ok uimapaikka. Kouluarvosana 7.
Jotakin Hallingelillessä on sellaista, mitä suurella todennäköisyydellä missään toisessa eurooppalaisessa ekokylässä ei ole:
Olipa kerran pieni tanskalainen tyttö, joka rakasti seeproja. Koululaukut, kumisaappaat, sadetakit... kaikki piti saada seeprakuviolla. Ja unelmien täyttymys olisi tietenkin ollut ikioma seepra. ”Älytön ajatus”, sanoivat aikuiset ”eihän Afrikan savannien eläin voisi mitenkään menestyä tässä ilmanalassa!”. Tyttö sulki suunsa, mutta syvällä sisimmässään hän elätteli uneelmaansa vuosikausia säästöliekillä kituuttaen. Kun tyttö kasvoi aikuiseksi ja muutti kylään, jossa kesyt kavioeläimet laidunsivat ekotalojen lomassa, hän tuumi: ”Jospa sittenkin...” ja alkoi kirjelmöidä eläintarhoihin ja sirkuksiin: ”Arvoisa vastaanottaja, jos teillä joskus sattuu olemaan tarve sijoittaa työuransa päättänyt seepra hyvään kotiin, mielelläni sellaisen tarjoaisin.” Ja niin koitti päivä, jolloin eläintarhasta soitettiin. Villin kaunis seepra laiduntaa nyt hevosten, ponien ja muulin seurassa Hallingelillessä. Kun unelmistaan pitää kiinni, ne voivat toteutua. Sen pituinen se.
Selma


Picture

November 01st, 2017

1/11/2017

 

YOUTH EDE HOLLANNISSA - Kokemuksia nuorisovaihdosta

Kuvassa havainnollistamme  sosiokraattista piirirakennetta.
Picture
Viime elokuussa saimme mahdollisuuden osallistua kymmenpäiväiseen Ecovillage Design Exchange for Youth nuorisovaihtoon Hollannissa. Youth EDE-kurssi järjestettiin Pohjois-Hollannissa Ecodorp Bergen nimisessä ekokylässä. Meitä lähti Suomesta kuusi henkilöä, joista Pauliina Helle oli yksi kurssin ohjaajista. Samanlainen ryhmä osallistui myös Hollannista, Sloveniasta ja Espanjasta. Lisäksi myös kylän asukkaat ja paikalliset osallistuivat leirin toimintaan.

Juliane ja Mario kirjoittivat blogiin heinäkuussa ennen leiriä sen odotuksista, joten nyt on aika kertoa odotusten toteutumisesta. Heti alkuun voi kyllä sanoa, että leiri oli erittäin onnistunut: se oli ihanan sydämellinen sekä silmiä avaava. Oli mahtavaa tutustua permakulttuuriin ja sen osa-alueisiin sekä yleisesti kestävään elämäntapaan. Leirin ohjelman ja tunnelman loivat kuitenkin ympäri Eurooppaa saapuneet ihmiset, joihin tutustuminen oli yksi leirin parhaista asioista.

Leiripäivät koostuivat yleensä kahdesta työpajasta, kolmesta yhteisestä ateriasta, leiriaskareiden hoitamisesta yhdessä sekä vapaa-ajasta esimerkiksi iltanuotion ympärillä kokoontuen ja musisoiden. Osa työpajoista oli kaikille yhteisiä, osa samanaikaisesti toteutettuja, jolloin sai valita itselleen mieluisimman. Työpajoja järjestivät ohjaajat, paikalliset sekä me itse. Yksi tärkeä osa leirillä nimittäin oli, ettei meillä olisi tiukkaa opettaja–oppilas-jakoa, vaan kaikki osallistuisivat leiriä koskevaan päätöksentekoon ja leirin toteuttamiseen. Työvälineinä tähän meillä oli päätöksentekomenetelmänä sosiokratia ja olimme jakaantuneet erilaisiin piireihin, joilla jokaisella oli oma vastuualueensa.

​
Kepa Kilpi: Minulle opettavaisinta oli hevosten kanssa työskentely. Opin ymmärtämään hevosten käyttäytymistä paljon enemmän kuin aiemmin, vaikkei hevosten kanssa oleminen minulle uutta ollutkaan. Keskityin paljon uusiin ihmisiin sekä kielitaitoni parantamiseen. Parasta leirissä oli ryhmän yhtenäisyys ja kaikki hauskat yhdessä puuhailut. Ecodorpin asukkaat olivat todella avoimia ja ihania, he ottivat meidät hyvin vastaan. Oli mielestäni upeaa seurata, kuinka avoimia he olivat toisilleen.

Tyyni Kantonen: Henkilökohtaisesti minulle opettavaisinta oli tutustuminen permakulttuuriin – tai oikeastaan sen tiedostaminen, kuinka paljon tiesinkin siitä jo entuudestaan. Varsinaisesti itse yksittäiset asiat esimerkiksi maanviljelyyn tai yhteisössä toimimiseen liittyen eivät olleet minulle täysin uusia. Entuudestaan opittu tieto kuitenkin järjestäytyi selkeämmäksi ja osaksi isompaa kokonaisuutta. Ennen leiriä odotin innolla päästä tutustumaan paremmin ekokylän toimintaan, sillä suhtautumiseni niihin oli jokseenkin pessimistinen. Ilokseni sain huomata, että ekokylä Bergen toimii hienosti. Ihmiset näkevät paljon vaivaa kylän hyvinvoinnin eteen ja ovat jatkuvasti yhteydessä toisiinsa kuitenkaan unohtamatta ottaa tilaa myös itselleen.

Tulen lämmöllä muistelemaan hauskoja hetkiä, jotka vietimme yhdessä tanssien, laulaen ja soittaen. Kun ollaan tiiviisti yhdessä kymmenen päivää, niin sitä ehtii tutustua ihmisiin ihmeen hyvin. Kävinkin moikkaamassa paria uutta ystävääni Espanjassa lokakuussa. Kiitos Ecodorpille ja SKEY:lle, joka toimi hankkeessa partnerina.

​-  Tyyni Kantonen

PS.   Hankkeen toteutusta  esittelevät nettisivut löytyvät osoitteesta: http://ecovillagedesignyouthexchange.weebly.com/
Osallistujien kokoama upea uutislehti on myös sivujen kautta nähtävissä, vilkaiskaa kohdasta MENU!

July 31st, 2017

31/7/2017

 

esitelmäni gen-konferenssissa:
​copiosis

Olin toista kertaa Gen konferenssissa. Findhorniin menin omasta mielenkiinnosta kesällä 2015 ja ajauduin sitä kautta Skeyn piireihin. En ennen edes tiennyt kuinka hieno porukka meillä oli jo Suomessa kasassa:)

Valmistauduin Ängsbackan luentooni omasta mielestä hyvin. Onneksi tajusin harjoitella esitystäni Viking Linen pienessä hytissä muille skeyläisille. Tajusin sillon, että esitelmäni vaatii paljon työstämistä. Mietin että seuraan tarkkaan muiden esityksiä konferensissa ja kyselen kokeneimmilta apua.  Mian, Annan ja Pauliinan vinkit tuli tarpeen, joista olen hyvin kiitollinen.  Onneksi esitykseni oli ohjelmassa viimeisenä päivänä, joten pääsi niille workshopeille ja luennoille mitkä kiinnostivat eniten.

Olin lukenut Charles Einsteinin kirjan Sacret Economics ja Peter Josephin A new Human Rights Movement juuri ennen konferenssia. Eisensteinista huomasi että hän oli kokenut ja karismaattinen puhuja, kun analysoin hänen Ängsbackan puhetta Juhana Torkin puhevalta ja tarinanvalta -kirjojen pohjalta. Charles luo upeasti toivoa ja mielikuvia paremmasta maailmasta kuten uusimman kirjansa titteli kertoo "A more beautiful world is possible". Charles lumoaa ihmiset visualisoimaan mutta ei kuitenkaan tuo esille mitään konkreettista kokonaisvaltaista  ratkaisua vaan erilaisia osaratkaisuja, juuri kuten maailman suurimman ruohonjuuritason yhteiskuntamuutosta ajavan kansainvälisen kansalaisjärjestön Zeitgeist-liikkeen Joseph.

Yritin tuoda esityksessäni esille miksi Copiosis on juuri se globaali yhteiskuntamalli johon meidän pitäisi nyt keskittyä. Uskomattoman hieno idea moraalisesta, eettisestä ja luontoa säästävästä sekä ennallistavasta palkitsemisjärjestelmästä tekisi Eisensteinin, Josephin ja monien muiden planeetan hyvinvointia edistävistä ideoista totta. Miettikää kun innovaatiossa on vielä kannustinjärjestelmä, joka mahdollistaa vain ja ainoastaan moraalisen ja elonkehämme kannalta kestävän ihmistoiminnan.

Jos perusturva on kaikkien saatavilla mikä on motivaatio tehdä töitä?  Copiosis käyttää jo 1920-luvulta alitajuntaamme porautunutta konsumerismiä salaisena aseenaan. Mikäli haluat kaviaaria, uusimman itsekoottavan kännykän tai hamppukuidusta tehdyn luxushupparin sun on ne tienattava palvelemalla muita ja planeettamme itsevalitsemalla parhaalla mahdollisella tavalla. Haluat tietysti maksimoida nettohyötypalkkiosi vapauttamalla täyden potentiaalisi?

Ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa työkalu nimeltä internet mahdollistaa ihmiskunnan toiminnan seurannan, arvioinnin ja palkitsemisen eikä se ole monimutkaisempaa kuin nykyiset järjestelmät joilla yhteiskuntaa ohjataan.

Ihmiskunta on kehittynyt huikeana yhteistyönä atomipommin, käynyt mahdollisesti kuussa ja kommunikoi näkymättömän radioaaltokentän välityksellä niin eiköhän me saada johonkin länsimaalaiseen maahan lakimuutos aikaan, joka sallii Copiosis järjestelmän käytön uutena yhteiskuntamallina.

Esitykseni alkupäässä viittaan paljon New Human Rights Movementtiin, jossa debatoidaan kapitalismin todellista luonnetta. Tämän kirjan luettua on hyvin vaikea uskoa, että me voidaan saada kokonaisvaltaista muutosta parempaan jos pelisäännöt ovat niin kieroutuneet ja kapitalismin arvomaailma porautunut niin syvälle alitajuntaamme, halusimme sitä tai emme.

Esitelmän pitämisessä on yksi kultainen sääntö. Älä pidä puhetta jos joku toinen tekee sen sinua paremmin. Tästä sain idean kutsua innovaation perustajan Perry Gruberin GEN-ekokyläkiertueelle Eurooppaan. Kiertueelle haetaan joulukuussa rahoitusta.

Muista esityksistä Yan Goldingin the Solutions Revolution - Sharing solutions for a global transition oli lähimpänä meikän teemaa, joten menin kuuntelemaan. Yan on tutkinut jo pitkään kultturaalista muodonmuutosta yhteistyöhaluisemmaksi maailmaksi, yhteiskunnan ja koulutusjärjestelmän uudistamista sekä rahan ja vallan hajauttamista. Hän on luomassa ihan uskomattoman hienoa kotisivua http://solutionsrevolution.global/ johon kaikki maailman parhaat ideat tuodaan yhdelle sivulle. Ideoihin voi käydä siellä tutustumassa ja arvioimassa. Golding oli ainoa koko ekokyläkonferessissa joka oli kuullut Copiosiksesta ennen. Hänen mukaansa Copiosis innovaatio oli lupaavin johon hän oli törmännyt.

Kävin myös Dragon Dreaming työpajassa, mutta jätän sen konseptin hehkutuksen jollekin muulle.

United Earthin Yan Goldingin esityksessä kävi ilmi, että 99% kaikista ruohonjuurijärjestöistä tarvii seuraavia seikkoja:

1. Resursseja eli rahaa ja ihmisiä
2. Näkyvyyttä
3  Julkista tukea

Copiosis ei ole mikään poikkeus tässä. Liity tukijaksi jos innovaatio resonoi sydämessäsi.
Kaksi vuotta sitten uskoin Nordic Fungiin. Uskon nyt Copiosikseen, lääkekannabikseen ja Bitcoiniin. Saa nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Chrisu


<<Previous
Forward>>

    SKEY

    Edistää kestävää elämäntapaa ja yhteisöllisyyttä. Vahvistaa Suomen ekokylien ja muiden kestävään elämäntapaan pyrkivien yhteisöjen yhteistyötä, myös kansainvälisesti. Yhdistys on Euroopan ekokyläverkosto GEN-Europen jäsen sekä Baltic Ecovillage Networkin jäsen.

    Lue lisää yhdistyksestä
    SKEY Facebook

    Picture
    Picture

    RSS Feed

    ARKISTO

    December 2020
    October 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    September 2019
    April 2019
    January 2019
    September 2018
    July 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    July 2017
    May 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    November 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    November 2015
    August 2015
    July 2015
    April 2015

Powered by Create your own unique website with customizable templates.